Teknoloji

NASA, “burnumuzun dibinde” yaşanabilir bir gezegen bulunduğunu duyurdu

NASA, yıldızının yaşanabilir bölgesinde yer alan, yakınlardaki muhteşem bir Dünya’nın kanıtını bulduğunu duyurdu. Bu gezegenin benzersiz konumu, muhtemelen yaşanabilir olduğu anlamına geliyor; bu da, uzaylı yaşamının kanıtlarını barındırabileceği anlamına geliyor.

NASA, gezegen TOI-0715b ‘AD’ adını verdiğini ve kendi gezegenimizin yaklaşık bir buçuk katı genişliğinde olduğunu söylüyor. Gezegen, ana yıldızının “kiracı” yaşanabilir bölgesi içinde yörüngede dönüyor, bu da gezegenin yüzeyinde sıvı suyun oluşması için gerçek sıcaklıkların olacağı anlamına geliyor.

Yaşanabilir bir gezegenin keşfi başlı başına büyük bir olay olsa da, bu gezegen hakkında belki de daha ilginç olan şey onun varlığıdır. Bizden sadece 127 ışıkyılı uzaklıkta . Bu mesafe hala önemli bir mesafe olsa da uzay cisimleri arasındaki boşluklar açısından neredeyse komşumuz olduğu söylenebilir.

Elbette söz konusu mesafe, insanın şu anda uzayda seyahat edebileceği mesafenin çok ötesinde. Ancak milyonlarca, milyarlarca ışık yılı uzakta olmak yerine, yaşanabilir bir gezegenin bu kadar yakın olması iyi bir haber diyebiliriz. Ancak bu gezegenin görünümünü daha da heyecan verici kılan şey, yakınlarda ortak bir gezegenin bulunma ihtimalidir.

TOI-0175 b, keşfettiğimiz olası yaşanabilir süper Dünyalar listesine katılıyor. Her ne kadar gezegenin James Webb uzay teleskobu tarafından daha derinlemesine incelenmesi gerekse de, artık yaşam için değerli olan atmosferik izleri arayabileceğimiz için bu keşif kesinlikle doğru yönde atılmış bir adımdır.

Elbette bir gezegenin bir yıldızın yaşanabilir bölgesinde olması onun kesinlikle yaşanabilir olduğu veya rastgele bir atmosfere sahip olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle bu gezegen ve olası partner gezegeni hakkında daha fazla araştırma ve çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Gezegenin evrensel ölçekte bize bu kadar yakın olması onu çok daha detaylı inceleyebileceğimiz anlamına geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu