Haber

TBMM yeni başkanını seçti: Numan Kurtulmuş

Son dakika haberine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 28. Dönem yeni başkanı belli oldu. Birinci ve ikinci tıpta çoğunluk sağlanamazken üçüncü tıpta 321 oy alan Cumhur İttifakı adayı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı seçildi.

BİRİNCİ TUR SONUÇLARI

İlk tur bitti. İlk turda toplam 586 oy kullanıldı.

Numan Serbest: 317 oy

CHP adayı Tekin Bingöl: 131 oy

YSP adayı Tülay Hatimoğulları Oruç: 51 oy

DEVA’nın adayı Mustafa Yeneroğlu: 16 oy

İYİ Parti adayı Cihan Paçacı: 42 oy

Gelecek Partisi adayı Serap Yazıcı Özbudun: 20 oy

2. TIP SONUÇLARI

Numan Serbest: 321 oy

ÜÇÜNCÜ SONUÇ TÜRÜ

TBMM Genel Kurulu’nda TBMM Başkanlığı için üçüncü tur oylama sonuçlandı. CHP’nin adayı Tekin Bingöl 160 oy alırken, Cumhur İttifakı’nın adayı Numan Kurtulmuş 321 oy alarak TBMM 30. Başkanı seçildi.

KURTULMUS’TAN TEŞEKKÜR SÖZÜ

3. tur oylamanın ardından Meclis Başkanlığına seçilen Numan Kurtulmuş teşekkür konuşması yaptı.

Kurtulmuş’un açıklamaları şöyle:

Bugün gerçekleştirdiğimiz TBMM Başkanlığı seçimi vesilesiyle bana göstermiş olduğunuz güven için teşekkür ederim. Sayın Devlet Bahçeli’ye Meclisimiz adına teşekkür ederim. Çok önemli bir toplantıya başlıyoruz. 2023 yılı sadece bir tarih olmanın ötesinde aziz milletimizin ulaşmak istediği hedeflerden biri olarak karşımıza çıkmıştır. Cumhuriyetimizin ilanının üzerinden 100 yıl geçti. Türkiye bu yüzyılda büyük kazanımlar elde etti. TBMM’nin kabul ettiği iki temel özelliğin altını çizmek isterim. Parlamento, devleti kuran bir parlamentodur. Bütün cephelerde mağlup olan bu aziz millet, inanç ve değerleriyle ayağa kalkmış, Kurtuluş Çabasını kazanmıştır. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu savaşın öncülerini minnetle anıyoruz.

“Türkiye’nin YÜZYILINI BİRLİKTE KURACAĞIZ”

TBMM 1. meclisinden bize kalan iki değer var. Birincisi, tam bağımsız bir Türkiye hedefine kilitlenerek ilerlemek. İkincisi, ülkemizi bir an önce o savaşların yıkıntılarından kurtarmak ve muasır medeniyetlerin üzerine çıkarmaktır. Türkiye Yüzyılı dediğimiz sürece hep birlikte omuz omuza vereceğiz, destek vereceğiz. Bu sadece seçimde atılan bir slogan değil. TBMM’yi çatışma yeri olmaktan kurtarmak hepimizin görevidir. Partimizin görüşlerini her alanda söze dökeceğiz ama asla elimizi yumruk şeklinde tutmayacağız ve Türk Yüzyılını hep birlikte inşa edeceğiz. Göreve yemin ederek başlayan bakanlarımıza başarılar diliyorum. Bu seçimlerden dolayı bir şeyin daha altını çizmek istiyorum. Milletimiz, Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Sistemine onay verdiğini seçimlerde bir kez daha göstermiştir. Aynı şekilde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da Türk Asrı’nın cumhurbaşkanı olarak tescillendi.

NUMAN KURUMUS KİMDİR?

Numan Kurtulmuş, 23 Mart 1959’da Ordu’nun Ünye ilçesinde doğdu. Aslen Ordulu’dur. O şimdi 64 yaşında.

Annesinin adı Ayşe Güngör, babasının adı İsmail Niyazi’dir. Numan Kurtulmuş’un dedesi Numan Kurtulmuş, Türk Kurtuluş Savaşı’nda Binbaşı olarak görev yapmış bir gazidir. Latin harfleriyle yazılmış ilk Türkçe ilmihal kitabı olarak bilinen Amentü Şerhi’nin de yazarı Dede Kurtulmuş’tur.

EĞİTİM HAYATI

Numan Kurtulmuş, ilk ve orta öğreniminin ardından İstanbul İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Ardından İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni başarıyla tamamladı. Daha sonra yüksek lisansını tamamlayarak uzman ünvanını aldı.

1988-1989 yılları arasında Amerika’da Temple University School of Business & Management’da akademik çalışmalarına devam etti. 1990 yılında ABD’de Cornell Üniversitesi New York State School of Industrial & Labor Relations’da misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. Buradaki çalışma hayatı 1993 yılına kadar sürdü.

1992 yılında Hekim, 1994 yılında Doçent, 2004 yılında Profesör oldu.

İŞ KARİYERİ

İş hayatında akademisyenliği misyon edinen Numan Kurtulmuş, bir dönem Sabahattin Zaim’in asistanlığını da yaptı. 2010-2012 yılları arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde öğrencilere iktisadi ve siyasi irtibat dersleri verdi.

Ayrıca İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde siyaset, çalışma ekonomisi ve insan kaynakları yönetimi dersleri verdi.

2020 yılında yayınlanan ‘Türkiye’yi Geleceğe Taşımak’ isimli bir kitabı bulunmaktadır.

SİYASİ HAYAT

Numan Kurtulmuş, siyasi kariyerine Prof. Dr. Necmettin Erbakan liderliğindeki Fazilet Partisi’nde başladı. Daha sonra Saadet Partisi, Has Parti ve AK Parti ile devam etti.

MAĞDUR TARAF

Numan Kurtulmuş, 1998 yılında Fazilet Partisi’nde aktif olarak çalışmaya başladı. Bu dönemde Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanı ve Genel Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.

MERHABA PARTİ

Fazilet Partisi’nin kapatılmasının ardından aynı ekiple açılan Saadet Partisi’nde görev aldı. Aynı zamanda hem İstanbul İl Başkanlığı hem de Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Saadet Partisi’nin 26 Ekim 2008’de yapılan kongresinde tek genel başkan adayı oldu ve Saadet Partisi Genel Başkanı oldu. 2 yıl parti başkanlığı yaptı.

2010 yılında partisinin 4. Olağanüstü Kongresi’nde yeniden Genel Başkan seçildi. Ancak Numan Kurtulmuş, Saadet Partisi genel yönetim kurulu ve yüksek disiplin kurulu üyeliklerinin belirlenmesi için yapılan seçimlerde Necmettin Erbakan’ın desteklediği isimlerin yer aldığı yeşil listeyi kabul etmeyip, oluşturduğu beyaz listeyi açıkladı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile bu liste tartışmasında anlaşmazlığa düştü. Ardından 1 Ekim 2010 tarihinde Saadet Partisi’ndeki görevinden istifa etti.

PARTİ VAR

Saadet Partisi Genel Başkanlığı’ndan istifa eden Numan Kurtulmuş, 1 Kasım 2010’da Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) adını verdiği partiyi kurdu. Partisinin Genel Başkanı oldu. Ardından 2011 yılında yapılan genel seçimlerde oyların %0,77’sini almıştır.

AK Parti

12 Temmuz 2012’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önerisiyle HAS Parti ve AK Parti birleşme kararı aldı. HAS Parti’nin 19 Eylül 2012’de ‘entegrasyon nedeniyle kapatılma’ kararıyla kapatılmasıyla AK Parti kadrosunda Numan Kurtulmuş yerini aldı.

30 Eylül 2012’de AK Parti’ye resmen katıldı.

BAŞKAN YARDIMCISI OLDU

2014 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 62. Hükümette Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kabinesinde yer aldı ve Başbakan Yardımcısı oldu.

2014-2017 yılları arasında Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI OLUN

19 Temmuz 2017’de Kültür ve Turizm Bakanı oldu. 10 Temmuz 2018’de bu görev sona erdi.

BÖLÜM DÖNEMİ

Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti Ordu Milletvekili oldu. 2018 genel seçimlerinde AK Parti İstanbul Milletvekili olarak TBMM’deki yerini aldı. Mayıs 2023 seçimlerinde milletvekili adayı olmadı.

NUMAN KURTULUS’UN EŞİ

Numan Kurtulmuş, 1988 yılında Sevgi Kurtulmuş ile evlendi. Çiftin 3 çocuğu var (adları Ayşe, İsmail ve Emir).

ADAYLAR

Başvurunun son gününde adaylar belli oldu. AK Parti ve MHP; Numan Kurtulmuş aday olurken, CHP grubu aday olarak Tekin Bingöl’ü seçti. Cihan Paçacı ise UYGUN Partisi’nin adayı olarak seçime katıldı.

Meclis Genel Kurulu, yeni başkanı belirlemek için saat 14.00’te toplandı.Oylama örtülü yöntemle gerçekleştirildi.

İLK 2 İLAÇTA SEÇİLMEK İÇİN 400 MİLLETVEKİLİ OYU GEREKİYOR

Adaylardan birinin ilk 2 cinsiyette seçilebilmesi için 400 milletvekilinin oyu gerekecek. İlk 2 tedavide 400 oy bulunamazsa 3. tur oylamaya geçilecek. Bu turda Meclis Başkanı seçilmek için 301 oyluk salt çoğunluk yeterli olacak.

Seçimin 4. tura kalması halinde en çok oy alan aday Meclis Başkanı seçilecek.Meclis aritmetiğine bakıldığında, Cumhur İttifakı’nın adayı Numan Kurtulmuş’un en geç 3. kuşakta yeni Meclis Başkanlığına seçilmesi bekleniyor.

PARLAMENTO SEÇİMİNE KİMLER KATILDI?

Toplamda 7 milletvekili aday gösterildi. İşte Meclis Başkanlığı için aday gösterilen milletvekilleri…

NUMAN KURKUMUS

TBMM Genel Kurulu’nda 7 Haziran Çarşamba günü yapılacak seçim öncesi AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin ortak imzasıyla Meclis Başkanlığına aday gösterildi.

TEKİN BİNGÖL

Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, CHP’nin Meclis Başkan adayı oldu.

CİHAN PAÇACI

İYİ Parti Meclis Grup Başkanvekilleri Musavat Dervişoğlu ve Erhan Usta imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan yazıda, “TBMM 1. Dönem Başkanlığına İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı’yı aday gösteriyoruz. 28. Yasama Dönemi.” kelimeler kullanıldı.

TÜLAY HATIMOGULLARI Oruç

Yeşil Sol Parti (YSP), TBMM Başkanlığı için Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç’u aday gösterdi.

CAN ATALAY

Milletvekilliği seçimlerinde 4 milletvekili çıkaran TİP, aday olarak tutuklu Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ı aday gösterdi.

MUSTAFA YENEROĞLU

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu.

SERAP YAZICI ÖZBÜDÜN

Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, milletvekili başkan adayı oldu.

kinik-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu